Jurist Wevers: de expert op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en klaarstaand om u te helpen met uw zorgaanvraag! Bekijk hier hoe wij u kunnen helpen.

Juridische hulp bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingegaan. Met deze wet is er veel veranderd op het gebied van zorg en hulp, onder andere doordat gemeenten veel meer taken en bevoegdheden hebben gekregen. De wet is nu echter een week van kracht en de problemen die er waren in 2014 zijn nog steeds niet opgelost. Gemeenten weten niet precies wat ze aan het doen zijn en dat zij in strijd met de inhoud van de wet handelen of nog erger: gemeenten kiezen er bewust voor om de wet niet correct na te leven. Het gevolg hiervan is dat duizenden zorgbehoeftigen niet de hulp krijgen waar zij recht op hebben, waarbij de grootste klappen vallen bij de mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben.

Enkele gemeenten in mijn regio, te weten Berkelland, Duiven, Lochem en Montferland, stoppen met de huishoudelijke hulp of gebruiken kunstgrepen om de huishoudelijke hulp niet meer te hoeven betalen. In de gemeente Duiven moet je eerst al je spaargeld opmaken om huishoudelijke hulp te krijgen, alsof de Wmo een bijstandsvoorziening is. In de gemeente Montferland daarentegen moet je de eerste drie uur zelf betalen, wat al gauw neerkomt op een eigen bijdrage van zo’n €200,00 per maand. Ongelijkheid is het grootste effect van de Wmo 2015 tot nu toe. Zo kan het zijn dat jij in je eigen gemeente geen huishoudelijke hulp krijgt, maar dat de buurvrouw net over de gemeentelijke grens zowel hulp krijgt als vergoeding van die hulp.

Informatieavond Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) te Duiven, over de veranderingen in de huishoudelijke hulp.

Informatieavond Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) te Duiven, over de veranderingen in de huishoudelijke hulp.

Tijdens de informatieavonden in Berkelland, Duiven, Lochem en Montferland trad ik op als expert en het doel was om de doelgroep te informeren over de veranderingen in de zorg en de rechten en plichten van zowel gemeenten als zorgaanvragers. De tijd voor informatieavonden lijkt voorbij te zijn, maar dit betekent niet dat alle problemen zijn opgelost. Dit blijkt wel uit het bovenstaande. Een aantal mensen zijn reeds in actie gekomen en ik doe mijn best om hen te ondersteunen of namens hen de hulp aan te vragen. Ook u kan en wil ik graag helpen, zodat wij samen uw zorg kunnen regelen. Er is veel meer mogelijk dan u zelf denkt en zowel indien uw hulp reeds is afgelopen of over enkele maanden wordt stop gezet, het is van groot belang dat u zo snel mogelijk actie onderneemt of laat ondernemen. Zo kan ik namens u de hulp aanvragen, aanwezig zijn bij uw keukentafelgesprek en bezwaar- en beroepsschriften opstellen en indienen, waardoor u gedurende het gehele traject wordt ondersteund. Samengevat, ik help u bij:

– Het contact voeren met de gemeente
– Het aanvragen van huishoudelijke hulp / huishoudelijke verzorging
– Spoedaanvragen van huishoudelijke hulp / huishoudelijke verzorging
– Aanwezig zijn met het keukentafelgesprek
– Bezwaar tegen een afwijzende beschikking huishoudelijke hulp / huishoudelijke verzorging
– Een voorlopige voorziening (snelle uitspraak van de rechter) bij spoedeisende situaties
– Een eventuele rechtszaak

U kunt uiteraard contact opnemen om uw situatie en mogelijkheden te bespreken.

[contact_form]

Geplaatst in Nieuws Jurist Wevers en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *